Het is al een tijdje geleden dat ik de vorige keer hier postte. Ik moet nu iets schrijven en deze keer, in het Nederlands.

Nederlands is niet echt per se een moeilijke taal. Als je Engels kunt spreken, kun je al sommige Nederlands woorden kennen. Als je ook wat Duits kent, kun je waarschijnlijk ook vrij sommige Nederlandse zinnen lezen. Dit is zo omdat Nederlands, Duits, en Engels allemaal West-Germaanse talen zijn. In deze drie talen, zijn er gewoon te veel overeenkomsten met name in vocabularies en logisch hoe een uitdrukking of zin gebouwd moet worden. Als Engels niet zo veel Franse woorden had geleend, zullen Engels en Nederlands veel meer vergelijkbaar moeten worden. Nederlands en Duits zijn in zekere zin “puurder” West-Germaanse talen en lijken meer op elkaar dan Engels. Een van mijn vroegere collega’s, wie Duits is, pikte Nederlands op binnen vier weken. Ik was niet jaloers. Nee, helemaal niet.

Dat gezegd hebbende, is Nederlands wel een taal die heel moeilijk te leren is. Waarom is dat? Want Nederlanders spreken Engels heel goed. Dat betekent dat buitenlanders geen druk hebben om Nederlands te leren. Inderdaad hoeven meest expats ook niet per se Nederlands te leren. Nederlanders zijn zeker blij als je moeite doet om hun taal te leren. Echter, heb je te weinig kans te oefenen vooral als je in een internationale omgeving werkt, wat bij mij het geval is. Mijn collega’s zijn vriendelijke genoeg om met mij Nederlands te spreken en dat helpt. Maar ik moet zeggen dat Nederlanders te snel spreken. Dit maakt me schijnbaar een idioot omdat ik vaak eerst in mijn brein moet terugspelen wat ik heb gehoord en dan analyseer ik elke woord. Dus ik zie eruit alsof ik gecrasht ben. Als ik er 100% slim uitzie wanneer ik Chinees spreek, dan wordt deze waarde 66.67% wanneer ik Engels spreek, en -100% wanneer ik Nederlands spreek. Het gevolg is dat ik vaak geen Nederlands wil proberen en daarom mijn Nederlands verbetert nog langzaam.

Interessant is dat ik veel meer bereid ben om Nederlands te spreken met andere immigranten die bijna geen Engels kennen. Ja, want we kunnen alleen in het Nederlands communiceren en we zien er vergelijkbaar dom uit.